Michelle schrijft

Blogposts

Helemaal thuis in werken vanuit huis!

Thuiswerken: een paar weken geleden verlangde je er misschien nog naar toen je wekker al om half zes ging, of terwijl je in de file stond... Inmiddels zou je jouw thuiswerkplek wellicht het liefst inruilen voor een paar dagen op kantoor, gezellig te midden van collega's. En anderen, zoals ik, werken altijd in hun eentje vanuit huis. Maar hoe doe je dat op een goede en gezonde manier? Ik neem je mee een productieve dag door!

  • Je wekker gaat – ja, óók nu. Afhankelijk van hoe laat je moet beginnen, kun je jouw reistijd vullen met iets langer slapen, of een goede workout, zodat je fit je werkdag tegemoet gaat. Daarna is het tijd om jezelf op te frissen, je om te kleden (weg met die pyjamabroek!) en rustig te genieten van een gezond ontbijtje. Een goede routine is heel belangrijk voor meer productiviteit.
  • Tijd om aan je bureau te gaan zitten, of dat nu een echt bureau of de keukentafel is, in de juiste houding. Laat je niet verleiden door de bank, daar zul je achteraf (met rugpijn) spijt van krijgen. Om nek- en schouderklachten te voorkomen, moeten je onderarmen op dezelfde hoogte liggen als het bureaublad, op een goede stoel met armleuningen. Je voeten moeten bij de grond kunnen, je knieën gebogen in een hoek van 90 graden.
  • De optimale werkplek creëer je niet alleen met een goed bureau en goede stoel op de juiste hoogte, maar ook met goede belichting (natuurlijk licht, als het kan) en hulpmiddelen zoals een extern toetsenbord, een muis en het liefst een computerscherm. Huur eventueel een werkplekonderzoeker in, die verstand heeft van de juiste afmetingen en die je kan helpen aan een laptopverhoging, als je geen extra scherm hebt. Daarnaast is ook het decor belangrijk: een plantje, bloemen, kaarsjes, of ouderwetse familiefoto!
  • Laat je niet afleiden. Je mag dan wel thuis zijn, dat is nog geen reden om tussendoor het huishouden te doen, tenzij je 's avonds laat wilt/kunt doorwerken. Zet het geluid van je privételefoon uit en luister met een koptelefoon naar klassieke muziek of een andere stijl die jou volop in de focus brengt. Misschien helpt koffie jou hier ook bij.

  • Oké, afleiding is niet goed, maar veel pauzes nemen is wel belangrijk. Sta bijvoorbeeld elk halfuur op om water te drinken, een stuk fruit te pakken, te plassen, te stretchen of ademhalingsoefeningen te doen. Natuurlijk mag halverwege de dag een uitgebreide lunch niet ontbreken: nu je thuis werkt, hoef je niet snel wat bammetjes naar binnen te werken – maak bijvoorbeeld een heerlijke salade klaar! Kun je langere pauzes nemen, richt je dan een uurtje op een nieuwe hobby, ga heerlijk wandelen of bel een dierbare op.

  • Tijd om te stoppen! Houd de eindtijd van jouw werkdag in de gaten; bewaak de grens. Het is enorm belangrijk om je privé- en werkleven niet nog meer door elkaar te laten lopen dan ze al doen door het thuiswerken. Check je inbox niet meer en neem geen telefoontjes meer aan, maar geniet van welverdiende tijd voor jezelf.

Volg deze stappen voor succesvolle thuiswerkdagen en wissel, wanneer het kan en mag, het thuiswerken af met werken vanuit een bibliotheek, koffiezaak of coworking-locatie. Dat maakt het minder eentonig, en zo ben je ook regelmatig onder de mensen. Werk ze!

Een vleugje michelle-magie voor jouw tekst

Neem contact op

Bel, WhatsApp of mail me bij vragen over mijn mogelijkheden of tarieven.